filosofie

11 februari 202020:00
Verhalenhuis Haarlem Filosofie

Het verhaal is bekend: op een kwade dag raakt de vrome Job alles kwijt. Zijn bezittingen, zijn vee en tenslotte zelfs zijn kinderen. Zijn vrienden komen met allerlei verklaringen: het zal wel ergens goed voor zijn; toeval bestaat niet; het is een straf voor je zonden; karma… Maar Job houdt vol dat er geen reden is, dat dit kwaad nergens door veroorzaakt is, dat God het niet gewild kan hebben.

Naast vele anderen bogen ook de filosofen Immanuel Kant, Emmanuel Levinas, Slavoj Žižek en Susan Neiman zich over het bijbelverhaal van Job in een poging grip te krijgen op het kwaad: waar komt het vandaan? Heeft het zin, of is het kwaad zinloos? En hoe gaan we ermee om? ds. ...

Meer
10 maart 202020:00
Verhalenhuis Haarlem Filosofie

Enkele weken voor Pasen denken we na over de vraag of het kwaad overwonnen kan worden – en hoe dan? Velen hebben gedroomd van een rijk van eeuwige vrede, een ‘utopie’ – letterlijk een ‘onmogelijke werkelijkheid’ – of een aards paradijs. Maar de meeste pogingen om zo’n paradijs te vestigen, eindigden in geweld.

Is een wereld zonder kwaad mogelijk? En zo niet, hoe gaan we dan met het kwaad om? Wat betekent opstand(ing) in dit verband? Na een uitgebreide inleiding van ds. René van der Rijst volgt een gesprek om over deze en andere vragen door te filosoferen.

Dinsdag 10 maart, 20.00 uur (deze lezing is geruild van datum met het filosofie caf&...

Meer
7 april 202020:00
Filosofie

Jacqueline Duurland is een Haarlemse filosoof die de Filosofiefabriek oprichtte. Zij is van origine taaldocent en heeft op latere leeftijd filosofie aan de UvA gestudeerd waar zij ook heeft gedoceerd. Zij noemt zich publieksfilosoof omdat zij het als haar opdracht ziet om filosofische inzichten dicht bij mensen te brengen als hulp op het levenspad. Duurland verzorgt dit jaar drie keer het filosofie café, deze laatste avond presenteert ze samen met ds. René v.d. Rijst.

Schuldig aan het goede
Simone Weil is een Franse filosofe uit de vorige eeuw, die haar bekendheid vooral dankt aan de wijze waarop zij anderen (zoals Albert Camus, Hannah Arendt en Iris Murdoch) heeft geïnspireerd. Als gelovig ...

Meer
12 mei 202020:00
Verhalenhuis Haarlem 75 jaar vrij / Filosofie / Groene Horizon / TheaterVerhalenhuis Haarlem biedt dit seizoen een serie films, diensten, theater, concerten en lezingen aan over groene inspiratie en spiritualiteit onder de noemer: De Groene Horizon. Who runs the world is best denkbare afsluiter van dit jaar!

Who runs the world is een interactieve Nederlandstalige vertelvoorstelling over van wie de wereld is, wie de wereld draagt en hoe je jouw eigen draai in de wereld kunt vinden. Een voorstelling voor jongeren en volwassenen. Direct, persoonlijk en krachtig.  De wereld lijkt soms wel een dorp. Wat ver weg leek, komt dichtbij. Ontwikkelingen buitelen over elkaar heen. Onstuitbaar en ongrijpbaar. ...

Meer